Want your
own Fotopage?








 
Papa, Mama & Kimi In d'House

By: Mama Kimi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 18-Jun-2008 02:27 Email | Share | | Bookmark
..Mari Update..

Majlis Akad Nikah..
Bersanding..
Kimi..
View all 7 photos...
Hai Suma...sorry lambat update...coz this few weeks mmg sibuk ngan urusan kawin Kak Ngah...2-3 minggu ni asyik dok travel tak lekat kat umah..itu yg asyik tertangguh nak update...ni lah serba sedikit preview gambar kawin Kak Ngah untuk tatapan Ina...hehe..tapi sorry, gambar tak baper nak cantik cam camera canggih..

Masa Akad Nikah


Akad nikah dijalankan pada waktu malam usai solat Isyak...alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan dengan Sekali Lafaz ...terpapar kelegaan kat muka Ayah ngan Ma...kitorang tumpang bahagia bila Kak Angah sah menjadi isteri orang..TAHNIAH dari kami semua buat Angah...untuk pengetahuan semua majlis akad nikah ni adalah pada hari Sabtu bertarikh 31 May 2008...

Bersanding Lepas Sah Jadi Suami & Isteri


Lepas jer dah sah jadi suami-isteri, terus kene dera dok atas pelamin...pengantin kemain tersenyum simpul lagi...hehe..teringat kisah2 dulu2.. ...

Bersanding


Ni pulak time bersanding..tapi yang tak bestnya Ain tak amik gambar time bersanding kat belah umah Ain, coz aritu tetiba jadi photographer tak bertauliah utk kamera kakak..even dia dah hire profesional photographer..tapi dia nak gak amik gambar guna kamera dia...lastnya, takder satu pun gambar bersanding kat belah Ain dalam kamera cabuk Ain ni...tapi bagi taknak meghampakan suma...ni gambar sanding belah lelaki kat Teluk Intan, Perak.

Sebelum Berarak


Sebelum bersanding tu, kitaorang pun nak jugak enterprem ngan pasangan pengantin baru ni..hehe...harusla kan... ..

Lauk Pengantin


Ni pulak nak tunjuk hasil tangan bidan terjun tak bertauliah ni...hehe.. Ain tukang wat buah tembikai tu...dan hias menghias lauk pengantin...sebenarnya kitaorang dah terlupa kat lauk pengantin ni...coz dok sibuk ngan benda-benda lain..skali dah kul 12 tgh camtu, baru teringat yang kitorang lom siapkan lauk pengantin..biasanya lauk2 pengantin ni Makcik (Adik Ayah) yg wat ...skali kali ni dia tak datang tolong masak plak...dia ada hal...so ampunla kalu hasilnya mmg tak kemas dan cantik..tapi oklah dari takder kan..hehe..

Gambar Kimi


Akhirnya..gambar Kimi lak..hehehe...kita bagi preview dulu la gambar Kimi ni yer..hehe...skang ni dia dah makin banyak 'akal'....time ni kat umah Kak Long...pegi mana2 mmg dialah yang jadi Interior Designer tak bertauliah...susun kerusi, majalah, mainan dan segalanya ikut suka hati dia...hehehe...pendek kata mmg ada bakat...hehehe...naik pening Mama ngan Papa dia dibuatnya... ..

Oklah..itula utk kali ni..nanti Ain update lagi kay...


Monday, 26-May-2008 14:04 Email | Share | | Bookmark
I'm backkkk......

Hi semua!!!.....dah lama tak update kan....dalam tempoh "berehat" ni....mcm2 yang telah berlaku dlm rutin harian Ain...perasaan rindu nak update Fotopages ni mmg dah lama tapi ada ajer benda yg menghalang...atau ain jer yg dok cari alasan...hehe...

Rindu sangat kat membe2 FP yang dah lama tak tegur...Ina, Kak Madiha, Kak Rinn dan ramai lagi laaa...harap kawan2 semua tak lupakan Ain....

Skang ni Ain leh update selalu coz umah dah ada internet..coz kat opis ni ari2 asyik dok training ngan consultant IBM...sampai naik boring....so utk kali ni Ain lom update gambar Kimi..nanti Ain update yer...gambar ada dlm digicam lagi...dadaaaa...


Quote:
1. Ziela~~> Thanks Ziela, tak sangka ada jugak yang dok menunggu Ain update..ingatkan dah ramai yg dah lupa...
2. amboii~~> Matahari tu ain just copy ngan paste...amik dari internet jer..
3. Kak MaDiHa~~> Salam Kak Madiha, ain pun rindu nak dengar kabar berita dari akak..mintak maafla coz dah lama menyepi..banyak sangat benda yg tengah nak setup...interm of life and.tapi skang ni almost semua dah back to normal....Ain harap kita dapat back cam dulu..bila nak datang umah? dan bila Ain leh datang umah akak nak rasa masakan akak yang lazat2 suma tu..hehe..jangan marah, gurau jer..



Friday, 26-Oct-2007 02:12 Email | Share | | Bookmark
..Report Raya & Report Kimi bila 10 bulan..

Kimi & Mama..
Kimi & Papa
Kedua2 putera Ain..
View all 5 photos...
Hi semua... ..SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI....sebelum apa2 Ain nak mintak maaf coz tak sempat nak ucapkan selamat hari raya sebelum raya aritu..last2 week tu internet kat opis ni ada masalah dicampur dengan kerja2 yg kene commit before raya..maka tak tertunai niat nak update FP...

Pagi Raya..



Oklah oleh sebab skang ni masih lagi dlm mood raya..Ain nak ceritala citer raya Ain plak..even cam terlambat skit..takperla, janji Ain citerr...tahun ni giliran Ain beraya kat sebelah kg hubby...kg hubby Ain kat Sri Manjung, Manjung (Perak)...nilah pengalaman pertama beraya kat kg hubby semenjak kawin...masa 1st time raya dulu, Ain sambut kat umah sendiri kat Rawang ni coz Ain dah nak bersalin...sepatutnya time tu turn Ain beraya kat kg Ain..nak wat camner..kitorang lebih pentingkan keselamatan baby kat dalam peyutttt time tu..huhu....

Bila gambar ber-2..



Ni gara-gara takleh nak bergambar ber-3..terpaksa cantum2..hehe...tapi Ain malas nak caya sangat..nanti Ain nak amik gak gambar raya ber-3 ni wat kenangan kan..

Pengalaman pertama raya kat kg hubby ni mmg totally lain dari suasana sambutan raya kat kg Ain..kg Ain kat Jerteh, Besut (TRG) yer kawan-kawan...antara alasannya:

Quote:
1. Kg hubby ni bukan kampung yg sebenar coz ianya adalah kawasan perumahan.....dah tu ramai yg balik kg..jadi suasana agak lengang..
2. Adik beradik ni 3 org...thn ni abang dan kakaknya giliran beraya umah mertua dulu...so kitaorang satu family jer yg beraya ngan Papa & Mama...berbeza plak angan Ain..adik beradik Ain 9 org sumanya..so bayangkanla gamatnya time malam nak raya sampaila raya tu camner kan...mcm2 peel leh jumpa....
3. Kebetulan Mama & Papa tak ramai saudara mara kat Perak ni coz Mama & Papa asal Melaka & Johor...jadi tmpt nak berkunjung tu tak banyak...
4. Dan semestinya menu pagi raya tu lain dari kg sendirikan...tahun ni raya pertama Mama masak Laksa Johor...katanya menu tu satu kemestian kalu kat Johor...Ain cam pelik plak..coz kat umah Ain tak pernah masak laksa masa raya pertama...hehehe...rasa tak kenyang plak...tapi laksa Johor mmg sedap tau...makan ngan spagetti...umah Ain, menu wajib mesti ada semestinya ketupat, rendang, nasi impit ngan kuah kacang, dan nasi dagang..sedapnyaaa....


Jadi dgn alasan2 tersebut, maka raya tahun ni buatkan Ain rindu kat kg....tapi Ain rasa maybe kalu dah lama2 Ain leh terima kot....

Ain beraya kat Perak ni sampai raya ke-2...raya ke-3 Ain dah bertolak balik ke kg Ain plak...pukul 10.30 pg kitorang bertolak dan dijangka sampai kg Ain dlm kul 5-6 ptg...tapi nak dijadikan cerita..kitorang terkandas Jam kat Tanah Merah-Machang sampai 2 jam kete tak gerak..dahla ari panass...mmg dugaan betul...cian Kimi, sampai dia pun dah naik bosan dok dlm kete....last2 kitorang sampai kg Ain dlm kul 9 mlm...satu hari suntuk dok dlm kete..mmg terbuang jer masa raya ke-3 tu..

Dan Ain beraya kat Besut dari raya ke-4 sampailah raya ke-7 dan raya ke-8 tu kitorang bertolak balik KL...lamakan?..hehe..sajer nak bercuti lama2 kat kg..kalu nak tahu..umah Ain ni betul2 di kwsn pedalaman...sebab sebelah umah Ain adalah kawasan sawah padi yg luas terbentang..sejuk badan dan mata yg memandangnyaa....kiri kanan suma pokok2 buah-buahan...mmg feel kg tu still ada lagila..cuma satu yg kurang..rumah suma dah jadi batu..dah takder kayu...

Gambar Raya Ain sekeluarga...



Tapi yg sedihnya..Ain kurang mengambil gambar raya ni..tak taula naper....rasa rugi lak...padahal kuih muih kg banyak yg menarik utk di ambil gambar...cthnya..Ketupat Daun Palas, Tapai dlm Daun Getah, Kuih Bunga Ross, Nasi Impit yg Dibuat sendiri (bkn cam ketupat Nona yer) dn mcm2 lagi...takperla..lain kali Ain snap gambar2 manarik tu yer..

Oklah stakat tu jerla citer raya Ain...malas nak citer details aktiviti yg dilakukan time raya tu..nanti jadi citer bersambung2 plak...rasanya citernya sama jer yg org lain yg lain tu, bab2 salam raya, bab duit raya (yg ni mmg Kimi bestlaaa) dan bab jalan raya..hehehe..

Aktiviti kimi kat kg Ain...



Skang Ain nak update perkembangan Kimi masa usia dia 10 bulan..hehe gara2 Ain taknak update perkembangan Kimi ni bila dia dah masuk 11 bulan..psssttttt, Kak Madiha, kali ni Ain update awal citer Kimi yerr..hehehe....

Antara perkembangan Kimi di usia 10 bulan.

Quote:
1. Gigi dia dah tumbuh lagi 3 menjadikannya semua 8 batang......dan mmg dah kene start gosok gigi...tapi yg best time berkumur mmg ditelannya skali ubat gigi tu..dan utk mengelakkan kejadian tak diingini Ain gunakan air masak time dia gosok gigi.
2. Time mandi dah takyah guna air suam..dulu2 Ain cian kat dia kot2 dia sejuk..skang ni pulak dia mmg suka main air sejuk2..kadang2 sampai naik merah mata coz dok tepuk2 air dan main gan anak2 itik dia tu...
3. Dah pandai recognize benda...ini mmg agak mengejutkan Ain..kalu skali Ain cakap benda tu apa..kalu tanya next time dia akan tahu kat mana..Ain rasa dia lom paham cuma dia leh ingat apa benda tu...daya ingatan tinggi...harap2 kekal sampai besar yer Kimi.
4. Lebih manja ngan Papa dia skang ni..sebab apa???...sebab Papa dia slalu bawak dia main kat luar umah..Ain malas nak kuar umah...so mmg pantang kalu tgk papa dia kuar umah..mesti nak ikut..dan skang ni Papa dia suka ajak jalan...maksudnya training jalan ngan kasut bunyi2 dia tu..kemain suka..yerla skali melangkah, ada bunyi..kadang2 tu sajer dia wat2 lompat..nak dengar bunyi..
5. Dah makin expert memanjattt...yg ni merisaukan mama..kalu tangga kat umah tu dah nak sampai 1/2...kalu dibiarkan tu mmg akan sampai tingkat atas tu..tapi skill nak turun balik tak baper nak expert lagi..kalu agak2 dia cam tak confident...dia akan jeritttt....hehehe....
6. Rekod siang hari hanya tido sekali dlm masa 1-2 jam..tapi alhamdulilllah..rekod tido malam 12 jam masih maintain....rasa cam bujang jer kalu malam..hehe..coz umah jadi aman...dia akan tidor seawal kul 7 ptg dan akan bangun pagi keesokannya..
7. Dah tahu takut dan geli tu apa...kalu kita wat bunyi2 yg pelik cam takut atau geli dia takkan pergi dan pegang benda2 yg kita larang tu..amannn..coz skang ni dia dah tak masuk dapurr....hehehe..tapi tak tau la sampai bila ni..nanti bila dia dah faham sendiri mesti dia taknak dengar lagi..
8. Masih lagi minat ngan tayar kete...dah banyak kete dan kaum2 sewaktu dengannya..tapi tayar jugak yg dia minat...maksudnya..dia akan terbalikkan kete tu pastu dia akan main tayar...sampai meleleh2 air liur..
9. Makin lasakkk....makin byk benda yg dia nak exploree..leh wat mama ngan papa dia pancit tauuuu..bersaborla banyak2 yerr..


Itu jerla kot..yg lain tu Ain dah lupaa...takper..nanti Ain update dlm bulan ke-11 Kimi yerr..hehe..

Alamak terpanjang lagi entry ni..takperla..leh jadi pengubat rindu kawan-kawan sampai update yg akan datang..sebelum Ain terlupa..Ain nak jemput kawan-kawan datang ke umah Ain tuk beraya..sesapa yg free tu leh datang ari Ahad ni..Ain ada wat makan-makan skit..apa2 msg Ain yer kat email ain ladyain80@yahoo.com..




Thursday, 4-Oct-2007 09:09 Email | Share | | Bookmark
..Kimi @ 9 months old..

Kemain lagi suka dapat buku...
Dah puas dibacanya...
Dimakannya pulak...sabor jerla
Diam tak diam dah nak masuk 10 bulan Kimi ni..tapi Ain baru nak update perkembangan kimi masa usia dia 9 bulan....takperla, janji Ain catitkan kat sini agar tak lupa..

Aktiviti Kimi di bulan puasa...



Skang ni agaknya gigi dia nak tumbuh lg 2 batang..asyik nak masukkan benda dlm mulut jer..dari kereta mainan sampaila ke bantal....pastu air liur meleleh...pastu rambut mama dia dah gugur balik(betul ker kalu air liur anak meleleh atau dia suka main liur, rambut mama dia akan gugur?) Ain tak tahu apa kesinambungan dia....

Bila Kimi nak baca buku..



Antara perkembangan Kimi di usia 9 bulan...
1. Dah boleh duduk dgn stabilnya...(agak lambat dari sepatutnya tapi Ain lega..hehe)
2. Gigi dia tumbuh lg sebatang...menjadikan sumanya 5 batang..dan lagi 2 akan keluar tak lama lagi..
3. Dah pandai mengikut org..kalu kita siap2 pakai baju cantik mmg dia pun resah nak ikut..takut kene tinggala tu..
4. Dah pandai minum dari training cup dia..senang kerja mama..Kimi ni mmg dari kecik suka minum air masak..(org kata kalu byk minum air masak jarang demamkan? Alhamdulillah..harap2 kesihatan Kimi sentiasa baik)
5. Still tak takut ngan org...camner ni? saper2 jer yg datang nak dukung dia suma dia nak...risau mama ni..bilala dia ni nak memilih org plak..huhu..bukan apa jealous tauu..

Actually banyak lagi..tapi Ain rasa yg lain tu sama jer perkembangan suma baby kan...tp satu yg Ain tak puas hati perkembangan dia ni..coz takleh jalan lagi..ingatkan dia leh jalan cepat..yerla..dah lama dia leh bangun meniti kat kerusi, meja even walker dia..tapi dia takut nak melangkah..pengasuh dia cakap maybe sebab walker..Kimi ni dari 3 bulan dah dok dlm walker..agaknya dia dah selesa ngan walker dia..kalu dia dok dlm walker..dia bukan duduk skang ni, tapi berjalan..hehe..kelakar plak bila kita tengok....oklah kita stop pasal citer Kimi..

Skang ni Ain nak citer pasal makanan peberet Ain bila makan kat luar..Ain ni mmg minat Chinese Food..so kalu kat luar Ain mmg akan order makanan yg ada unsur2 Chinese ni..salah satu darinya...Cantonese Fried Noodles (betul ker ejaan ni)..salah satu tempat peberet adalah kat ...food court Avenue K..

Cantonese Fried Noodles..



Mee ni makan panas2 pastu tambah ngan kicap cili potong..purrr..sedapnyaaa...harga dia pun berpatutan...dan kuantiti dia banyak..bayangkan pinggan tu besar mana..compare dgn sudu garfu (saiz biasa)...mmg berbaloi.....

Burung Murai...



Lagi satu..pasal iklan raya..skang ni banyak dah iklan raya kat TV..tapi semalam Ain ada tengok iklan raya Petronas...semuanya hanya kerana Burung Murai...tapi mesej yg nak disampaikan jelas sekali..betapa pendapat menyatakan bahawa...ibu dan ayah leh jaga anak sampai 10 tapi belum tentu anak leh jaga mak ayah seorang...kalu tgk pd iklan ni mmg betul....Ain tak tahu camner air mata Ain leh meleleh tengok iklan tu..pd Ain dlm banyak2 iklan raya baru kat TV..nilah iklan yg paling berkesan kat hati Ain..Actually Ain mmg suka suma iklan PETRONAS..bravo2..

Alamak sedar tak sedar terpanjang pulak entry ni..hehe..oklah kita sambung lain kali plak yer...



Thursday, 27-Sep-2007 04:12 Email | Share | | Bookmark
..Look-alike & TAGing Game..



Hi semua..selamat berpuasa yer...Ain ada terjumpa link utk tengok persamaan wajah anak dengan parents ni masa browsed 1 blog...Ain pun give a try...so hasilnya mmg sah, Kimi banyak mengikut genetik Ain...bravo2 Kimi..jadi kepada sapa2 yang berminat utk mencuba boleh masuk ke sini. Tapi kawan2 suma kene daftar yer..senang jer, just masukkan email.

Ok, skang turn Ain plak nak menjawab TAG dari Kak Madiha...
Quote:
Instructions :
**Start Copy**
Tag Mode: 5 bloggers
1st - You leave their blogs and post link and add to the list below.
2nd - Let the bloggers you want to tag know they been tagged by commenting in their blogs or etc.

Tagged by – Kak MaDiHa

5 things found in my bag
~ purse
~ handphone
~ Compact Powder + Lipstik (even tak suka pakai lipstik, hehe mana tahu kot emergency kene pakai..)
~ Office keys (wajib ada coz slalunya Ain akan jadi org plg lambat blk..bkn rajinnya tapi sbb tgg hubby)
~ Axe brand medicated oil (Ni kes slalu kene sakit pala..camner nak elak sakit pala yer?)

5 things found in my purse
~ MyKAD (naper Ain tak ltk MyKID skali ek, lupa lak)
~ $$ (Even tak banyak duit, tapi mesti kene ada ni..huhu)
~ A variety of cards (ATM, Prudential card etc..)
~ My dear hubby & myself photos (Aik...mana gmbr Kimi? A'ahh terlupa nak ltk gmbr Kimi..sabor jerla..)
~ My dear hubby and myself name card (kot2 terjumpa member tgh jalan leh pas kad)

5 favorite things in my room
~ my bed (bestnya kalu dpt bermalas-malasan atas katil..huhu)
~ Radio and TV set
~ Wedding pic (wajib ada ni...hehe)
~ Dressing table (ni pun sama..wajib ada..Sng nak tengok kalu badan dah naik..hehe)
~ Notebook (Sng nak edit gambor)

5 things I’ve always wanted to do
~ Go shopping & buy anything I want..!! (tapi dgn syarat suma di'sponsor'..leh?)
~ Travel around the world with my beloved family (bestnya kalu dapat)
~ Learn to drive (Ain ni penakut nak drive...even moto tak berani nak bawak)
~ Get complete kicthen applliances (leh cuba mcm2 resepi kat FP member2)
~ Change work place (Dah buhsan kat sini...almost 5 years kat sini..ada sapa2 nak offer Ain kerja?)

5 things I’m currently into
~ Answering Sis MaDiHa TAG
~ Speaking on the phone with hubby.
~ Do some office works.
~ Listening to Hari Raya songs.. (Auwww..dah tak sabar nak beraya sebenarnya ni..)
~ Update my FP

Dan Ain taknak TAG sesapa...hehe... SELAMAT.


Ok..Ain dah jawab TAG Kak MaDiHa...senang2 TAG la Ain lagi..hehe...seronok main tagging2 ni..mcm2 leh tahukan...


Quote:
1. Marlin~~> Hehe..Ain pun main cut2 jer mana yg sesuai gambar kitorang tu..tapi tula, mmg dah ramai cakap Kimi ikut muka Ain..sajer nak try..confirm!!..Bravo2.. .
2. Masriyah~~> Hehe..itula akak, sajer mengada nak cuba..nak 'confirm'kan lagi..memang terbukti nyata...cewahhh..Kak Masriyah cubala wat..
3. Nur~~> Itulaa..mmh sah samakan..
4.iszan~~> Oic..itula, Ain pun nampak Naufal lebih kepada papa dia..takper, maybe yg 2nd one nanti..ikut muka u pulak kot..takderla Iszan..Yg expecting tu Sabrina..sajer Ain tepek ticker dia kat FP Ain..Ain maybe tunggu Kimi besar skit baru plan yg 2nd one kot..huhu..penat tuu...yg sorang ni pun tak terkejar..




[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net